WordPress on yksi suosituimmista markkinoilla olevista CMS- eli sisällönhallintajärjestelmistä. Jopa 27 % kaikista nettisivuista ylläpidetään WordPressin avulla, eikä tämä ole mikään ihme, sillä WordPress on usein loistava valinta sisällönhallintajärjestelmäksi. Ennen kuin valitset WordPressin, on kuitenkin järkevää miettiä järjestelmän hyviä ja huonoja puolia. Luonnollisestikaan muille sopivin ratkaisu ei ole välttämättä juuri sinun tarkoituksiisi sopiva.

Hyvät puolet

WordPressin käyttöön liittyy luonnollisesti monia hyviä puolia, sillä ei se ole aivan syyttä noussut niin suosituksi. Alla on listattuna muutamia WordPressin tärkeimmistä hyvistä puolista.

Helppokäyttöisyys

WordPressin käyttö on melko helppoa, vaikka sinulla ei olisi paljoakaan kokemusta sisällönhallintajärjestelmistä, tai muuta teknistä tietämystä. Tämä mahdollistaa sen, että voit muokata ja ylläpitää nettisivujasi itse, eikä sinun tarvitse välttämättä palkata tähän hommaan ammattilaista. Jopa esimerkiksi sivuston ulkoasun muuttaminen on todella helppoa, eikä sinun tarvitse osata koodata ollenkaan. Ulkoasun voi nimittäin valita useiden valmiiden ulkoasujen joukosta ja vaihtaminen onnistuu parilla klikkauksella.

Liitännäiset

WordPressiin on tarjolla yli 50 000 erilaista liitännäistä. Osa näistä on ilmaisia ja osa maksullisia. Nämä liitännäiset mahdollistavat yksinkertaisen nettisivun kustomoinnin. Jos haluat lisätä jonkin tietyn toiminnon nettisivullesi, on erittäin todennäköistä, että joku on jo luonut liitännäisen tätä varten. Asenna siis vain haluamasi liitännäinen, ja saat haluamasi toiminnon käyttöösi nopeasti ja yksinkertaisesti. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että on olemassa myös huonolaatuisia liitännäisiä, jotka saattavat huonontaa sivusi turvallisuutta. Ennen liitännäisen asentamista kannattaakin siis hieman arvioida sen laatua.

Hakukoneoptimointi

Kuten jokainen nettisivujen luomiseen vähänkin perehtynyt tietää, SEO eli hakukoneoptimointi on todella tärkeää, mikäli haluat käyttäjien löytävän nettisivusi. WordPress tarjoaa hakukoneoptimoinnin tueksi monia työkaluja. Erilaiset liitännäiset auttavat muun muassa optimoimaan sisältöä, avainsanoja ja metatageja. Näiden liitännäisten avulla voit myös oppia paremmaksi hakukoneoptimoijaksi, sillä ne tarjoavat yleensä hyvät selitykset siitä, millaiset sanat ja lauseet sopivat parhaiten SEO-tarkoituksiin.

Helppo asentaa

WordPress on suorastaan kuuluisa siitä, miten helppo ja nopea se on asentaa. Muut järjestelmät eivät kykene vetämään vertoja WordPressille tässä asiassa. Myös tarvittavien liitännäisten asentaminen on todella yksinkertaista.

Edullinen

WordPressin asentaminen on täysin ilmaista ja se tarjoaa myös monia maksuttomia ulkoasuja. Alkuun pääsee siis ilman minkäänlaista pääomaa, mutta jos haluat luoda ammattimaiset nettisivut, saattaa maksullistenkin ominaisuuksien hankinta tulla kyseeseen.

Yritykselle WordPress on edullinen valinta siltä kantilta, että se on niin helppokäyttöinen järjestelmä. Tämä vähentää esimerkiksi nettisivua päivittävän henkilökunnan koulutuksen tarvetta. Ja jos tarvitset jonkun ylläpitämään nettisivuasi, sinulla on hyvät mahdollisuudet löytää edullinen WordPress-osaaja. Koska WordPress on yksi suosituimmista sisällönhallintajärjestelmistä, myös WordPress osaajia on markkinoilla todella paljon.

Huonot puolet

Vaikka WordPressissä onkin monia hyviä puolia, ei sekään valitettavasti ole täysin virheetön järjestelmä. Alla on listattuna WordPressin merkittävimpiä huonoja puolia.

Haavoittuvuus

Haavoittuvuus on ehdottomasti WordPressin merkittävin huono puoli. Avoimen lähdekoodin alustana WordPress on melko haavoittuvainen. Tämä tarkoittaa sitä, että erilaiset hakkerit pääsevät siihen halutessaan melko helposti käsiksi. Muun muassa erilaisten haittaohjelmien asentaminen WordPress-sivustollesi on mahdollista. Riskejä pystyy kuitenkin jonkin verran minimoimaan sillä, että perehtyy aina teemojen ja liitännäisten alkuperään ja laatuun, eikä mene asentamaan WordPressiinsä aivan mitä sattuu. Lisäksi WordPressiin on olemassa erilaisia turvallisuutta parantavia liitännäisiä, jotka tarkkailevat kaikkia sivustolle saatuvia pyyntöjä ja estävät haitalliset pyynnöt, ennen kuin ne ehtivät vahingoittaa sivustoa.

Päivitykset

WordPress julkaisee todella usein uusia päivityksiä. Näiden päivitysten asentaminen WordPress-sivustollesi on tärkeää ja melkeinpä välttämätöntä. Päivitysten tiheä julkaisutahti saattaa jossain vaiheessa käydä hieman rasittavaksi. Varsinkin, kun päivitykset saattavat joskus olla epäsopivia WordPress-sivustosi kanssa ja aiheuttaa näin erilaisia ongelmia, joiden takia sinun pitää palauttaa sivustosi entiseen muotoonsa.

Kustomointi

Kustomoidut ulkoasut ovat jokseenkin vaikeakäyttöisiä. Lisäksi sivuston kustomointi saattaa johtaa edellä mainittuihin ongelmiin, kun uusia päivityksiä otetaan käyttöön. Jos haluat kustomoida WordPress-sivuasi, tällöin sivua tulisi olla suunnittelemassa WordPress-asiantuntija, joka osaa korjata kustomoinnin mahdollisesti tuottamat ongelmat.

Hitaus

Jotkut WordPressin teemoista sisältävät paljon tarpeetonta koodia. Tämä taas johtaa sivujen latausnopeuden hidastumiseen. Tarpeetonta koodia on toki mahdollista poistaa, mutta kuka tahansa ei välttämättä osaa tehdä tätä. Jotta erottaisit tarpeellisen ja tarpeettoman koodin, tulee sinulla olla jonkin verran tietoteknistä osaamista.