Parhaan sisällönhallintajärjestelmän valitseminen saattaa olla vaikeaa. Tarjolla on monia eri vaihtoehtoja erilaisilla ominaisuuksilla, ja näin saattaakin olla vaikeaa päättää, mitkä ovat juuri sinun yrityksesi kannalta tärkeimmät ominaisuudet. Valintaa voi kuitenkin onneksi helpottaa ottamalla huomioon seuraavia asioita.

Millaisella budjetilla olet liikkeellä?

Ennen kuin lähdet edes etsimään eri sisällönhallintajärjestelmiä, kannattaa miettiä, kuinka suuri budjettisi on. Näin voit heti jättää pois laskuista liian kalliit järjestelmät ja säästää tällä tavoin aikaasi. Toki jos sinulla ei ole minkäänlaista käsitystä sisällönhallintajärjestelmien hintatasosta, saatat joutua alkuun suorittamaan hieman tutkimusta siitä, minkä hintaisia sisällönhallintajärjestelmiä on tarjolla. Aloitusmaksun lisäksi pitää muistaa ottaa huomioon myös erilaiset lisäkulut, joita koituu esimerkiksi erilaisten toimintojen ostamisesta tai sivuston huollosta.

Mikä on nettisivujesi tarkoitus?

Ennen kuin voit alkaa miettiä tarvittavia toimintoja, tulee sinun päättää, millaiset nettisivut haluat rakentaa. Jos haluat pitkäaikaiset nettisivut, tällöin sivuja tulisi olla helppo muokata ja päivittää ilman, että koko nettisivun rakennetta tarvitsee lähteä muuttamaan. Jos taas haluat luoda vain lyhytaikaiset nettisivut, tällöin niiden rakenne ei ole niin tärkeä, vaan tärkeämpää on saada nettisivut näyttämään halutunlaisilta heti alusta lähtien. Lisäksi kannattaa miettiä sitä, kuinka monimutkaiset haluat nettisivuistasi tehdä.

Mitä toimintoja tarvitset?

Kun olet päättänyt budjetin ja sen, millaisia nettisivuja olet luomassa, voit alkaa miettiä tarpeellisia toimintoja. Voit listata tarpeelliset toiminnot esimerkiksi taulukkoon, jossa erottelet toiminnot sen perusteella, ovatko ne pakollisia, hyödyllisiä vai kivoja, mutta eivät varsinaisesti tarpeellisia. Esimerkiksi seuraavien asioiden toiminta kannattaa ottaa huomioon sisällönhallintajärjestelmää valitessa:

  • Hakukoneoptimointi
  • Sisällönhallinta
  • Markkinoinnin automatisointi
  • Sosiaalisen median integrointi sivustoon
  • WYSIWYG (what you see is what you get) -editori
  • Verkkomaksut
  • Asiakastuki

Tärkeimmät toiminnot voivat riippua toki myös siitä, millainen tiimi verkkosivustoa on kehittämässä. Jos verkkosivua on esimerkiksi luomassa melko kokematon tiimi, jonka tekninen osaaminen ei ole parhaalla mahdollisella tasolla, tällöin esimerkiksi helppokäyttöinen editori ja sisällönhallintajärjestelmän asiakaspalvelun tarjoama tuki ovat tärkeitä asioita. Jos taas sivustoa on kehittämässä kokeneempi tiimi, tällöin tärkeämpiä saattavat olla aivan muut ominaisuudet.

Kuinka joustava sisällönhallintajärjestelmä on?

Mietittyäsi edellisiä kohtia sinulla saattaa olla rajattuna jo muutamia parhaita vaihtoehtoja verkkosivusi sisällönhallintajärjestelmäksi. Tässä vaiheessa on hyvä alkaa vertailla eri järjestelmien joustavuutta. Joustavuutta miettiessä kannattaa ottaa huomioon muun muassa se, kuinka hyvin verkkosivun ulkoasua saa muokattua ja kuinka helppoa on erilaisten liitännäisten ja toimintojen lisääminen. Järjestelmän joustavuus on erityisen tärkeää silloin, jos haluat luoda omaperäisen, kilpailijoiden sivustojen joukosta erottuvan verkkosivuston. Tärkeää tämä on myös silloin, jos tarkoituksena on luoda nettisivu, joka tulisi olla toiminnassa vuosien ajan. Tämänhetkiset tarpeet ja toiveet nettisivun ominaisuuksien ja ulkoasun suhteen nimittäin tuskin pysyvät samana vuosikausia, joten on tärkeää, että nettisivua voi ajan kuluessa aina muokata modernimmaksi.

Onko järjestelmä helppokäyttöinen?

Tämä kannattaa ehdottomasti ottaa huomioon sisällönhallintajärjestelmää valitessa. Mieti myös, ketkä kaikki sisällönhallintajärjestelmää tulevat käyttämään, ja millaiset heidän tietotekniset taitonsa ovat. Mitä vähemmän henkilökuntaa tarvitsee kouluttaa uuden sisällönhallintajärjestelmän käyttöön, sitä edullisemmaksi käyttöönotto tulee. Jos olet vaihtamassa vanhasta sisällönhallintajärjestelmästäsi uuteen, tällöin helppokäyttöisyyden lisäksi kannattaa ottaa huomioon kuinka samankaltainen uusi järjestelmä on vanhaan verrattuna.

Kuinka turvallinen järjestelmä on?

Uuden sisällönhallintajärjestelmän turvallisuutta ei kannata missään nimessä jättää tarkastamatta. Ethän halua uuden sivustosi olevan altis hakkereille? Kannattaa myös selvittää se, kuinka paljon toimenpiteitä turvallisuuden ylläpito vaatii. Tarvitaanko manuaalisia tarkastuksia tai päivityksiä usein, vai ovatko ne automaattisia? Toki siihen, millaisia turvatoimien tulee olla, vaikuttaa myös yrityksesi ja verkkosivusi tyyppi. Jos verkkosivuillasi käsitellään henkilökohtaisia tietoja tai maksutapahtumia, tulee sivuston turvatoimien luonnollisesti olla korkeat. Jos taas kyseessä on vain infosivusto, josta kävijät voivat käydä lukemassa tietoja, mutta eivät toimita sivuston kautta minkäänlaisia henkilökohtaisia tietoja, suojaustason ei tarvitse olla niin korkea. Vaikka tokikaan yrityksen imagolle ei tee ikinä hyvää, jos sivustot kaatuvat tai sotketaan hakkerin toimesta.

Kuinka nopeasti verkkosivujen tulee olla valmiit?

Oletko valmis odottamaan täydellisen verkkosivuston valmistumista jopa kuukausia, vai pitääkö sivuston olla valmis jopa muutamassa päivässä? Jos tarkoituksenasi on luoda monimutkainen, omaperäinen sivusto, tällöin verkkosivuston luomiseen tulee varata paljon aikaa. Kuitenkin jos nettisivujen tulee vain olla pystyssä mahdollisimman nopeasti, tällöin voi olla kannattavaa valita sisällönhallintajärjestelmä, joka tarjoaa valmiita verkkosivupohjia.